MENSEN ZIJN RARE WEZENS

DOELGROEPONDERZOEK VOOR CONCEPTONTWIKKELING

paperback | 269 pagina's | ISBN 9789081843751 | november 2018

Mensen zijn raar. Mooi en spannend. Emotioneel, tof, enerverend, ingewikkeld. Mensen zijn unieke wezens met wensen, verlangens en behoeften. In Lifestyle Research voor conceptontwikkeling beschrijven Inez Groen en Kim Versluys hoe je deze mensen kunt leren kennen en hoe je onderzoek doet naar verschillende lifestyles van allerlei doelgroepen.
Lifestyle Research leidt tot inzichten waarmee designers aan de slag kunnen om concepten te ontwikkelen en te testen. Inzicht in lifestyles gecombineerd met kennis over researchmethoden maakt dit boek tot een onmisbare handleiding voor conceptontwikkelaars die diep in het hart en ziel van doelgroepen willen duiken.
De theorie in het boek illustreren we aan de hand van afstudeerwerken van enkele alumni van de opleiding International Lifestyle Studies (ILS). Personen die beroepsmatig onderzoek doen geven tips voor het observeren, interviewen en samenwerken met de doelgroep.​

Doelgroep van het boek
We schreven het boek voor studenten van de opleiding ILS van Fontys Hogescholen, maar de inhoud is interessant en relevant voor alle conceptontwikkelaars. 

Inhoud
​Het boek is als een grote toolbox waar je uit haalt wat je op dat moment nodig hebt. Het heeft 4 delen die bij elkaar horen en zowel naast elkaar als door elkaar gelezen kunnen worden.

Deel 1 - Lifestyles in beeld 
In dit deel presenteren we 6 doelgroepen aan de hand van hun leefstijl en aandachtspunten voor onderzoek. Ook stellen we 7 getalenteerde studenten voor en hun interessante afstudeerwerken die zijn geselecteerd op het gebruik van verschillende (veelal creatieve) onderzoeksmethoden.

Deel 2 - Lifestyles in kaart
Het is goed vooraf te bedenken waar je naartoe werkt. De onderzoeksresultaten van doelgroeponderzoek voor conceptontwikkeling breng je in kaart aan de hand van persona’s, waarden, pains & gains, kwaliteit van leven en mentaliteitsmodellen. In dit deel leggen we uit wat dat allemaal is en geven we voorbeelden.

Deel 3 - Lifestyles in contact
In dit deel staat het onderzoek centraal. Vanuit een stappenplan doorlopen we het onderzoeksproces van voorbereiding tot rapporteren. De theorie illustreren we met concrete voorbeelden van de afstudeerwerken van studenten.

Deel 4 - Lifestyles in actie
Dit deel is als een menukaart met een overzicht van 16 onderzoeksmethoden voor doelgroeponderzoek, zoals contextual interviews, collages, dagboekonderzoek, fotostudies, kaartenmethodes en shadowing. 
Samenwerkingen
​Een boek maak je nooit alleen. We hadden dit boek niet kunnen maken zonder het werk van deze alumni:
Anouk Koreman, Eefke van de Wouw, Aafke Coopmans, Maartje van den Hurk, Fenna Hueting, Femke Pluijm, Marica Balk, Jaap Meijers, Anouck Derix, Angie Boele, Elle van Zijl, Anne Welgraaf, Maud van Aarsen, Anne Pereira

Dank aan de volgende personen voor het delen van hun ervaringen, tips en tricks:
Marcia Nieuwenhuis over interviewen door onderzoeksjournalisten
Nina Hoek van Dijke van Jong & Je Wil Wat over interviewen (van jongeren) door communicatie-adviseurs
Joris Knol over observaties door leden van politie-observatieteams
Sander de Brito Roque en Rutger Bekebrede van de KNVB over observaties door scheidsrechters
Martin de Bruin over het gebruik van creatieve technieken in onderzoek
Sanne Driessen over creatieve technieken in therapie
Muriel Maas van Yes! We Connect over creatieve technieken in teambuilding

een impressiE ​▼